17.09.2020 07:19
LONDON, 16. rujna 2020. (Hina/Reuters) - Glavna podružnica Amazona u Britaniji platila je samo 6,3 milijuna funti (osam milijuna dolara) poreza na dobit u 2019. godini, iako je grupa prijavila više od 17,5 milijardi dolara prihoda u Britaniji, pokazalo je izvješće objavljeno u srijedu.
Niski iznos poreza odražava temeljno stanje poslovanja u Velikoj Britaniji, tvrde u Amazon UK Services Ltd-u."Korporativni porez temelji se na dobiti, a ne na prihodima a naša je dobit ponovo bila niska budući da u maloprodaji vlada jaka konkurencija a marže su niske", navodi se u priopćenju kompanije. "Osim toga, mi i dalje puno ulažemo", tvrde u Amazon UK Services Ltd-u.

Amazon ne objavljuje poslovne rezultate u Velikoj Britaniji, a podaci o prodaji uglavnom se mogu naći na mrežnim stranicama niza kompanija sa sjedištem u Luksemburgu, ponajprije onima Amazon EU Sarla. Ta kompanija plaća porez na dio dobiti u Britaniji ali prošle je godine izvijestila o poreznom kreditu u iznosu 294 milijuna eura.

Amazon je već godinama na udaru kritika zbog porezne prakse u Velikoj Britaniji a trenutno vodi i pravnu bitku s Europskom komisijom zbog, kako u Bruxellesu tvrde, nepravednih poreznih pogodnosti koje mu je odobrio Luksemburg. Amazon opovrgava te tvrdnje.

Prošlog tjedna tvrtka je objavila izvješće o poreznim obavezama u Britaniji prema kojem su u 2019. platili 293 milijuna funti poreza. Iznos gotovo u cijelosti čine doprinosi za osiguranje od nezaposlenosti, porezi na nekretnine i na kupnuu zemljišta te oni na uvezenu robu. Drugi trgovci tvrde da Amazonova porezno učinkovita struktura osigurava kompaniji sa sjedištem u američkom Seattleu nepravednu prednost u odnosu na britansku konkurenciju koja plaća više korporativne i lokalne poreze i plaće.

Podaci Amazon UK Services Ltd iz 2019. godine, koji zapošljava preko 25.000 ljudi, pokazuju da je tvrtka uštedjela 17 milijuna funti na porezima zahvaljujući britanskom tretmanu nagrada radnicima u obliku dionica, velikodušnijem nego u nekim drugim zemljama.

TAJNO DRUŠTVOZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Kompanija Ericsson Nikola Tesla potpisala je nove ugovore  iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva vrijedne četiri milijuna eura, izvijestili su u četvrtak iz te kompanije.

ZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP), kaznio TP Varaždin s 30.000 eura, izvijestili su u četvrtak iz te regulatorne agencije.

ZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Prodaja automobila u EU pala je u ožujku prvi puta od početka godine, a u Hrvatskoj je stagnirala, izvijestila je u četvrtak udruga proizvođača ACEA, ocijenivši da su uteg kupnji bili uskršnji praznici.

ZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - CIAK Grupa izvijestila je da je tvrtka u njezinu sastavu C.I.A.K. Auto d.o.o. Hrvatska u utorak potpisala transakciju preuzimanja dviju kompanija – ljubljanske Stahlgruber trgovine i banjalučkog Sim Impexa, članica LKQ Europe.

ZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - Tročlani tim MediBoost u utorak je pobijedio na hrvatskom inovacijskom natjecanju za primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu i medicini (AI4Health.Cro) te osvojio 5000 eura za aplikaciju koja predviđa ranu rehospitalizaciju, priopćio je Institut Ruđer Bošković.