16.09.2020 07:48
ZAGREB, 15. rujna 2020. (Hina) - Erste&Steiermärkische banka ostvarila je u prvoj polovini ove godine neto dobit od 171,3 milijuna kuna, što je za 48,4 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuje nekonsolidirano financijsko izvješće objavljeno u utorak. 
Na smanjenje neto dobiti najviše su utjecali povećani troškovi rezervacija, koji odražavaju utjecaj trenutačne situacije povezane s epidemijom koronavirusa na cjelokupno gospodarstvo, u što su uključene i buduće projekcije temeljene na makroekonomskim očekivanjima, pojašnjava se u bančinom priopćenju. 

Neto kamatni prihod u tom je razdoblju smanjen za jedan posto, na 800,2 milijuna kuna. Istodobno, neto prihod od naknada i provizija pao je 9,2 posto na 208,8 milijuna kuna, dok je neto rezultat iz trgovanja i svođenja na fer vrijednost bio 27,3 posto niži, na 82,7 milijuna kuna. Ukupna aktiva banke krajem lipnja 2020. iznosila je 71,4 milijarde kuna, odnosno 11,7 posto više u odnosu na kraj 2019. Pritom su ukupni krediti klijentima iznosili su 44,4 milijarde kuna, što je 8,1 posto više nego krajem 2019., dok su ukupni depoziti klijenata bili 54 milijarde kuna ili 11,4 posto viši. Neto dobit ESB grupe prije manjinskog utjecaja u prvoj polovini ove godine iznosila je 200,5 milijuna kuna te je bila 53 posto niža nego lani.

„Osim zadržavanja stabilnosti poslovanja, osiguravanja kontinuiteta poslovnih procesa i dostupnosti usluga klijentima u uvjetima epidemije koronovirusa, kao odgovorna institucija zauzeli smo proaktivan pristup s ciljem olakšavanja utjecaja trenutačnih okolnosti za naše klijente. Istovremeno smo nastavili s redovitim kreditnim aktivnostima, pri čemu su novi plasmani poduzećima zadržali istu dinamiku kao u usporednom razdoblju prošle godine, dok novi krediti građanima, nakon razdoblja smanjene potražnje u travnju i svibnju, također bilježe oporavak te se vraćaju prema prošlogodišnjim razinama”, istaknuo je Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste&Steiermärkische Bank d.d., komentirajući poslovni rezultat u prvoj polovini 2020. godine.

U prvih šest mjeseci Erste banka je zaprimila oko 9.100 zahtjeva hrvatskih građana za odgodom otplate, koji se odnose na nešto manje od 13.600 kreditnih partija. Kako se navodi u priopćenju, od toga je odobreno njih više od 11.600, odnosno oko 85 posto. Kod poslovnih subjekata, zaprimljeno je oko 2.900 zahtjeva za odgodom otplate, od čega je odobreno njih također oko 85 posto. Kod preostalog broja zahtjeva građana i tvrtki radi se o tome da su klijenti u međuvremenu ili sami odustali ili nisu zadovoljili kriterije potrebne za realizaciju odgode, ističu iz banke. 

Vezano za utjecaj pandemije Covida-19 na poslovanje, u Erste banci ističu da je banka u prvih šest mjeseci nastavila s redovitim kreditnim aktivnostima. U segmentu građanstva, uključujući i mikropoduzetnike, plasirala je ukupno oko 2,4 milijarde kuna novih kredita, što predstavlja smanjenje od oko 12 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. Smanjenje je rezultat objektivnih okolnosti povezani s epidemijom koronavirusa, što je posebno bilo vidljivo u padu potražnje građana za novim kreditiranjem u travnju i svibnju.

U poslovanju s gospodarstvom istovremeno je realizirano ukupno 3,9 milijardi kuna novih kredita, što je otprilike na istim razinama kao u usporednom razdoblju prethodne godine, kaže se u priopćenju. Ukupno gledano, u prvoj polovini 2020. godine udio loših plasmana (NPL) nije se značajnije mijenjao u odnosu na kraj 2019. godine, kada je iznosio 7,1 posto. U idućem razdoblju u banci očekuju nastavak blagog rasta NPL plasmana, no također ističu da to neće imati značajniji utjecaj na redovno poslovanje banke, koje je u potpunosti stabilno.

Kao odgovoran poslovni subjekt banka će nastaviti monitorirati i kvalitetno upravljati kreditnim portfeljom, u skladu s poslovnim politikama i važećim standardima u segmentu upravljanja kreditnim rizikom, ujedno poštujući sva regulatorna pravila i primjenjujući balansirani pristup koji uvažava objektivnu tržišnu situaciju i potrebe svojih klijenata, navodi se, između ostalog, u priopćenju.

ZAGREB, 21. rujna 2020. (Hina) - Ukupni krediti stanovništvu na kraju srpnja iznosili su 135 milijardi kuna, najviše od ožujka ove godine, čime je nastavljen njihov rast i na mjesečnoj i godišnjoj razini - u odnosu na lipanj veći su za 0,3 posto, a u odnosu na prošlogodišnji srpanj za 4,1 posto, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

)LONDON, 18. rujna 2020. (Hina/Reuters) - Međunarodni zajmodavci, uključujući francusku i kinesku državnu banku, osigurali su oko 9,5 milijardi dolara za projekt ruskog ukapljenog prirodnog plina (LNG) na Arktiku, prema dokumentu koji je Reuters dobio na uvid.

ZAGREB, 17. rujna 2020. (Hina) - Fortenova grupa i građevinska tvrtka Osijek Koteks finalizirali su ugovor kojim Osijek Koteks preuzima ovisno društvo Fortenove, Projektgradnju plus d.o.o., objavili su u četvrtak iz Fortenove.

LUXEMBOURG/ZAGREB, 17. rujna 2020. (Hina) - Godišnja stopa inflacije u Europskoj uniji bila je u kolovozu upola slabija nego u srpnju, u eurozoni se spustila u negativno područje, a u Hrvatskoj je pad cijena na godišnjoj razini nastavljen peti mjesec zaredom, pokazalo je izvješće Eurostata.

LONDON,  17. rujna 2020. (Hina/Reuters) - Britanska središnja banka izvijestila je u četvrtak da razmatra mogućnost uvođenja negativnih kamatnih stopa u slučaju pogoršanja problema u gospodarstvu zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom, očekivanog skoka nezaposlenosti i mogućih novih šokova vezanih uz brexit.