11.09.2020 07:46
LONDON, 10. rujna 2020. (Hina/Reuters) - Mastercard je objavio da gradi platformu koja će središnjim bankama omogućiti virtualno testiranje digitalnih valuta.

Facebookov projekt izdanja digitalne valute libre potaknuo je središnje banke da razmotre mogućnost izdavanja digitalnih verzija službenih valuta."Nova platforma podržava središnje banke u donošenju odluka, kako danas tako i u budućnosti, o trasiranju razvoja lokalnih i regionalnih gospodarstava", rekao je izvršni potpredsjednik za digitlanu imovinu i blockchain proizvode u Mastercardu Raj Dhamodharan. Platforma omogućuje simulaciju izdavanja, distribucije i razmjene digitalnih verzija službenih valuta među bankama, pružateljima financijskih usluga i potrošačima, priopćio je Mastercard.

Inovativne kompanije već koriste kontrolirana regulatorna okruženja za testiranje novih usluga plaćanja koje nude financijsko-tehnološke tvrtke, napominje Reuters. Središnje banke tek su počele razmatrati mogućnost izdanja digitalnih valuta, a britanska središnja banka sugerirala je prošlog tjedna da se prije takve eventualne odluke usvoje odgovarajući globalni propisi.

ZAGREB, 21. rujna 2020. (Hina) - Ukupni krediti stanovništvu na kraju srpnja iznosili su 135 milijardi kuna, najviše od ožujka ove godine, čime je nastavljen njihov rast i na mjesečnoj i godišnjoj razini - u odnosu na lipanj veći su za 0,3 posto, a u odnosu na prošlogodišnji srpanj za 4,1 posto, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

)LONDON, 18. rujna 2020. (Hina/Reuters) - Međunarodni zajmodavci, uključujući francusku i kinesku državnu banku, osigurali su oko 9,5 milijardi dolara za projekt ruskog ukapljenog prirodnog plina (LNG) na Arktiku, prema dokumentu koji je Reuters dobio na uvid.

ZAGREB, 17. rujna 2020. (Hina) - Fortenova grupa i građevinska tvrtka Osijek Koteks finalizirali su ugovor kojim Osijek Koteks preuzima ovisno društvo Fortenove, Projektgradnju plus d.o.o., objavili su u četvrtak iz Fortenove.

LUXEMBOURG/ZAGREB, 17. rujna 2020. (Hina) - Godišnja stopa inflacije u Europskoj uniji bila je u kolovozu upola slabija nego u srpnju, u eurozoni se spustila u negativno područje, a u Hrvatskoj je pad cijena na godišnjoj razini nastavljen peti mjesec zaredom, pokazalo je izvješće Eurostata.

LONDON,  17. rujna 2020. (Hina/Reuters) - Britanska središnja banka izvijestila je u četvrtak da razmatra mogućnost uvođenja negativnih kamatnih stopa u slučaju pogoršanja problema u gospodarstvu zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom, očekivanog skoka nezaposlenosti i mogućih novih šokova vezanih uz brexit.