07.08.2020 08:12
VATIKAN, 6. kolovoza 2020. (Hina/Reuters) - Papa Franjo imenovao je u četvrtak šest žena u vijeće koje nadzire vatikanske financije, a među njima je i Leslie Jane Ferrar, bivša rizničarka princa Charlesa.
Imenovanjem šest žena na visoke pozicije Papa nastoji ispuniti obećanje da će uravnotežiti odnos muškaraca i žena u vatikanskoj birokraciji.

Prethodno Vijeće za ekonomiju bilo je sastavljeno isključivo od muškaraca. U vijeću postoji 15 zaduženja, koordinator je kardinal, a ostalih 14 mjesta je jednako podijenjeno između pripadnika klera i laika.

Među laicima će sada biti šest žena i jedan muškarac. Uz Ferrar tu je i Ruth May Kelly koja je u britanskoj laburističkoj vladi 2004.-2008. obnašala dužnost državne ministrice za obrazovanje i promet te za jednakost žena.Ostale četiri dolaze iz poslovnog i bankovnog sektora te akademije.

Papa Franjo je u siječnju imenovao prvu ženu na visoku dužnost u Državnom tajništvu, diplomatskom i administrativnom središtu Vatikana kojim dominiraju muškarci.

Talijanska laikinja Francesca Di Giovanni (66) preuzela je novoosnovani položaj u Uredu za odnose s državama na mjestu podtajnice te je jedne od dvoje zamjenika ministra vanjskih poslova.

Najutjecajnije žene su Vatikanu su Barbara Jatta, šefica Vatikanskih muzeja i Christiane Murray, zamjenica šefa ureda za odnose s javnošću.

Franjo je prošle godine imenovao i prve četiri žene savjetnice Biskupske sinode, institucije osnovane prije 50 godina radi pripreme važnih sastanaka biskupa koji se o različitim temama održavaju svakih nekoliko godina.

NekretninaOPATIJA, 23. travnja 2024. (Hina) - Sajam i konferencija Adriatic Expo, posvećen tržištu nekretnina i investicijama u Hrvatskoj i regiji održat će se 25. i 26. travnja u Kristalnoj dvorani Hotela Kvarner, ove godine s naglaskom na nekretnine i projekte u turizmu na Kvarneru, u Istri i Dalmaciji.

ZAGREB, 23. travnja 2024. (Hina) - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se  istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.

ZAGREB, 23. travnja 2024. (Hina) - Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke, a na toj poziciji zamijenit će Ivana Vlahu, koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria, izvijestili su u utorak iz Zagrebačke banke, dodavši da ta nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.

ZAGREB, 22. travnja 2024. (Hina) - Na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost stigao je 2.241 zahtjev za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila te je javni poziv vrijedan 15 milijuna eura privremeno zatvoren, izvijestili su u ponedjeljak iz Fonda.

ZAGREB, 22. travnja 2024. (Hina) - Hrvatska udruga banaka (HUB) i Hrvatski registar obveza po kreditima (Hrok) u ponedjeljak su predstavili ESG platformu koja sadrži jedinstveni upitnik za prikupljanje i pružanje podataka o okolišnom, društvenom i korporativnom upravljanju.