07.08.2020 07:32
ZAGREB, 6. kolovoza 2020. (Hina) - Među investicijskim fondovima, prema podacima HRPORTFOLIO-a, i u utorak su 04. kolovoza, 2. radni dan za redom, dobitnici bili u većini. Naime, čak su 82 investicijska fonda ili 93,18 posto bilježila dobitke, dok ih je tek 6 ili 6,82 posto bilježilo gubitke. 
Pritom su vrijednosti You Invest Active, You Invest Balanced i You Invest Solid fondova od 03.08.2020. Među dioničkim investicijskim fondovima i ovaj su puta, 2. dan za redom, prevladavali dobitnici.

Naime, čak su 23 fonda bilježila rast a tek 2 pad vrijednosti. Tako su se dobici kretali u rasponu od 0,05 posto USA Blue Chip fonda do 2,02 posto Generali BRIC fonda. S druge su pak strane gubitke zabilježili tek OTP indeksni fond (-0,35 posto) i ZB euroaktiv fond (-0,56 posto). 

Kod mješovitih investicijskih fondova ovaj puta, 2. uzastopni dan vladavine dobitnika, tek dobitnici. Naime, svih je 17 fondova dobilo na vrijednosti. Tako su se dobici kretali u rasponu od 0,06 posto Erste Adriatic Multi Asset fonda do 0,44 posto InterCapital Balanced - klasa B fonda. 

I među obvezničkim investicijskim fondovima ovaj puta, 2. dan za redom, uglavnom dobitnici. Naime, čak je 15 fondova dobilo na vrijednosti, dok je jedini gubitnik, s gubitkom od 0,02 posto, bio PBZ Conservative 10 fond. Tako su se dobici kretali u rasponu od minimalnih 0,00 posto PBZ Dollar Bond fond 2 i PBZ Dollar Bond fondova do 0,76 posto Triglav Emerging Bond fonda. 

I među kratkoročnim obvezničkim investicijskim fondovima i ovaj su puta dobitnici bili u većini. Naime, čak je 20 fondova dobilo a tek 2 izgubilo na vrijednosti. Pritom su i dobici i gubici bili uglavnom minimalni. Tako su pak značajniji rast vrijednosti zabilježili Raiffeisen Flexi Kuna kratkoročni obveznički fond (0,01 posto), PBZ D-START fond (0,02 posto), PBZ Euro Short Term Bond fond (0,02 posto), Raiffeisen Flexi Euro kratkoročni obveznički fond (0,03 posto), Erste E-Conservative fond (0,03 posto), Erste Conservative fond (0,06 posto) te Raiffeisen Flexi USD kratkoročni obveznički fond (0,07 posto). 

Među posebnim fondovima i ovaj puta, 2. dan za redom, tek dobitnici. Naime, svih je 7 fondova zabilježilo rast vrijednosti. Tako su se dobici kretali u rasponu od 0,21 posto FWR Multi-Asset Strategy I fonda do 0,79 posto Raiffeisen Dynamic fonda.

ZAGREB, 21. rujna 2020. (Hina) - Ukupni krediti stanovništvu na kraju srpnja iznosili su 135 milijardi kuna, najviše od ožujka ove godine, čime je nastavljen njihov rast i na mjesečnoj i godišnjoj razini - u odnosu na lipanj veći su za 0,3 posto, a u odnosu na prošlogodišnji srpanj za 4,1 posto, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

)LONDON, 18. rujna 2020. (Hina/Reuters) - Međunarodni zajmodavci, uključujući francusku i kinesku državnu banku, osigurali su oko 9,5 milijardi dolara za projekt ruskog ukapljenog prirodnog plina (LNG) na Arktiku, prema dokumentu koji je Reuters dobio na uvid.

ZAGREB, 17. rujna 2020. (Hina) - Fortenova grupa i građevinska tvrtka Osijek Koteks finalizirali su ugovor kojim Osijek Koteks preuzima ovisno društvo Fortenove, Projektgradnju plus d.o.o., objavili su u četvrtak iz Fortenove.

LUXEMBOURG/ZAGREB, 17. rujna 2020. (Hina) - Godišnja stopa inflacije u Europskoj uniji bila je u kolovozu upola slabija nego u srpnju, u eurozoni se spustila u negativno područje, a u Hrvatskoj je pad cijena na godišnjoj razini nastavljen peti mjesec zaredom, pokazalo je izvješće Eurostata.

LONDON,  17. rujna 2020. (Hina/Reuters) - Britanska središnja banka izvijestila je u četvrtak da razmatra mogućnost uvođenja negativnih kamatnih stopa u slučaju pogoršanja problema u gospodarstvu zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom, očekivanog skoka nezaposlenosti i mogućih novih šokova vezanih uz brexit.