26.05.2020 15:57
PARIZ, 26. svibnja 2020. (Hina/Reuters) - Francuski osiguravatelj AXA objavio je u utorak da će nakon izgubljene sudske parnice uvažiti većinu zahtjeva vlasnika restorana za isplatom osiguranja zbog prekida poslovanja povezanog s koronavirusom.
Pariški sud presudio je prošlog tjedna da AXA vlasnicima restorana mora isplatiti naknadu za dvomjesečni gubitak prihoda povezan s pandemijom koronavirusa.Parnicu je pokrenuo vlasnik četiri pariška restorana Stephane Manigold a AXA je osporavala njegove zahtjeve, tvrdeći da njezina politika ne pokriva posljedice poremećaja u poslovanju koje je prouzročila zdravstvena kriza.Manigold tvrdi da su nakon objave presude njegov odvjetnički tim zvali iz Velike Britanije, Južnoafričke Republike, Španjolske i SAD-a, raspitujući se za detalje ugovora o osiguranju i sudske odluke.„Pariška odluka ima globalni odjek“, zaključio je Manigold.

Osiguravatelj promijenio ploču

AXA je najavila žalbu ali izvršni direktor Thomas Buberl rekao je danas da priželjkuju nagodbu i planiraju uvažiti većinu zahtjeva vlasnika restorana čiji ugovori sadrže nejasne odredbe.„Ti ugovori predstavljaju manje od 10 posto od ukupnih ugovora s vlasnicima restorana i uvjeren sam da ćemo naći rješenje“, rekao je Buberl.AXA je najavila i dodatnih 500 milijuna eura pomoći malim kompanijama, povrh ukupno 1,7 milijardi eura ulaganja u domaće tvrtke koje su već najavili francuski osiguravatelji."Cilj je, očito, pomoći kompanijama koje je kriza oslabila", ističe Buberl.

Pritisak vlade

Sredinom travnja ministar financija Bruno Le Maire istaknuo je da su osiguravatelji pod vladinim pritiskom udvostručili doprinos u fond solidarnosti za mala poduzeća na 400 milijuna eura.Osiguravatelji klijentima nude popuste u vrijednosti 500 milijuna eura i osnovat će investicijski fond za male tvrtke vrijedan 1,5 milijardi eura, kazao je tom prilikom Le Maire.Bankama i osiguravateljima već je poručeno da moraju pojačati potporu gospodarstvu, a veći angažman očekuje se i od velikih vlasnika komercijalnih nekretnina, dodao je ministar financija.

slikaZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - CIAK Grupa izvijestila je da je tvrtka u njezinu sastavu C.I.A.K. Auto d.o.o. Hrvatska u utorak potpisala transakciju preuzimanja dviju kompanija – ljubljanske Stahlgruber trgovine i banjalučkog Sim Impexa, članica LKQ Europe.

ZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - Tročlani tim MediBoost u utorak je pobijedio na hrvatskom inovacijskom natjecanju za primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu i medicini (AI4Health.Cro) te osvojio 5000 eura za aplikaciju koja predviđa ranu rehospitalizaciju, priopćio je Institut Ruđer Bošković.

ZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - Uprava i Nadzorni odbor Končar - Distributivnih i specijalnih transformatora (D&ST) predložili su u utorak glavnoj skupštini donošenje odluke o rasporedu lanjske neto dobiti, pri čemu 16,23 milijuna u dividendu, čime bi predložena dividenda iznosila 31,75 eura po jednoj redovnoj i povlaštenoj dionici, što je za 131 posto više u odnosu na onu isplaćenu prethodne godine (13,74 eura), priopćeno je iz te kompanije.

ZAGREB, 15. travanj 2024. (Hina) - Hrvatska je u veljači bilježila najveći pad industrijske proizvodnje u EU na mjesečnoj razini, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Eurostata, uz naznake stabilizacije u eurozoni i Uniji.

RIM, 15. travnja 2024. (Hina/Reuters) - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja otvorio je istragu protiv Ryanaira zbog moguće zlouporabe dominantnog položaja koja je nanijela "ozbiljnu i nepopravljivu" štetu putničkim agencijama, drugim prijevoznicima i putnicima, izvijestile su u ponedjeljak novine Il Messaggero.