26.05.2020 09:30
ZAGREB, 26. svibnja 2020. (Hina) – Na Zagrebačkoj se burzi i u utorak očekuje mirno trgovanje i skroman promet, kao i prethodnih dana, jer nema značajnijih vijesti iz domaćih kompanija, pa bi Crobexi mogli stagnirati. 
Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuju danas stagnaciju Crobexa. Crobex indeks ojačao je jučer 0,43 posto, na 1.576 bodova, a Crobex10 za 0,5 posto, na 978 bodova. Svi sektorski indeksi bili su u plusu, a najviše građevinski, za 5,5 posto. Redovni promet dionicama iznosio je svega 2,23 milijuna kuna, što je otprilike 300 tisuća manje nego u petak i najniži redovni promet od lipnja 2019. godine. „Razmjerno nizak promet dionicama te rast Crobexa obilježili su početak tjedna na Zagrebačkoj burzi. Pritom ni u nastavku tjedna ne očekujemo življe trgovanje, obzirom na anticipirani izostanak korporativnih ili gospodarskih vijesti koje bi mogle potaknuti apetit ulagača za investiranjem u rizičnije klase imovine na domaćem tržištu kapitala. Naime, niti vijest o postupnom otvaranju kapaciteta domaćih turističkih kompanija nije značajno utjecala na visinu ostvarenog prometa na Zagrebačkoj burzi“, kaže Silvija Kranjec, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria (RBA). 

Najveći promet, oko 690 tisuća kuna, ostvaren je jučer dionicom Valamar Riviere, pri čemu joj je cijena porasla 3,2 posto, na 25,8 kuna. S prometom od 204 tisuće kuna slijedila je dionica HT-a, koja je pojeftinila 0,3 posto, na 165 kuna.   Nešto veći promet ostvaren je i dionicom Arena Hospitality grupe, 180 tisuća kuna, a cijena joj je stagnirala na 256 kuna. Na domaćem tržištu kapitala jučer se trgovalo s 31 dionicom, pri čemu je njih 16 ostvarilo rast cijene, a osam pad, dok njih sedam nije zabilježilo promjenu. Podršku domaćem tržištu pružio je jučer znatni rast cijena dionica na europskim burzama. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica skočio je 1,5 posto. „Optimizam investitora koji je prevladao početkom tjedna odraz je nade ulagača u skorašnji pronalazak lijeka za Covid-19 te brzi globalni oporavak gospodarske aktivnosti. Trenutno su tržišta orijentirana prema budućnosti i loši pokazatelji iz realnog sektora nemaju velik utjecaj na tržišna kretanja“, zaključuje Silvija Kranjec.

TAJNO DRUŠTVOZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Kompanija Ericsson Nikola Tesla potpisala je nove ugovore  iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva vrijedne četiri milijuna eura, izvijestili su u četvrtak iz te kompanije.

ZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP), kaznio TP Varaždin s 30.000 eura, izvijestili su u četvrtak iz te regulatorne agencije.

ZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Prodaja automobila u EU pala je u ožujku prvi puta od početka godine, a u Hrvatskoj je stagnirala, izvijestila je u četvrtak udruga proizvođača ACEA, ocijenivši da su uteg kupnji bili uskršnji praznici.

ZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - CIAK Grupa izvijestila je da je tvrtka u njezinu sastavu C.I.A.K. Auto d.o.o. Hrvatska u utorak potpisala transakciju preuzimanja dviju kompanija – ljubljanske Stahlgruber trgovine i banjalučkog Sim Impexa, članica LKQ Europe.

ZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - Tročlani tim MediBoost u utorak je pobijedio na hrvatskom inovacijskom natjecanju za primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu i medicini (AI4Health.Cro) te osvojio 5000 eura za aplikaciju koja predviđa ranu rehospitalizaciju, priopćio je Institut Ruđer Bošković.