20.01.2020 07:15
ZAGREB, 18. siječnja 2020. (Hina) - Prvo plinarsko društvo, odnosno njihov koncern Energia naturalis (ENNA grupa), čiji je vlasnik i predsjednik Uprave Pavao Vujnovac, otkupilo je 6 posto Fortenova grupe od malih dioničara Agrokora, piše u subotu Jutarnji list, pozivajući se na neslužbenu informaciju Bloomberga koju su dnevniku potvrdili u ENNA grupi.
"ENNA grupa raspolaže s takozvanim Kompletima novih instrumenata, izdavatelja tvrtke Fortenova Group TopCo B.V., koji nose oko 6,4 posto glasačkih prava na skupštini izdavatelja. Riječ je o vrijednosnim papirima kojima se trguje na sekundarnom financijskom tržištu.Mi smo grupacija koja se primarno bavi i bavit će se energetikom i logistikom. Istodobno, kontinuirano ulažemo u projekte i kompanije u hrvatskom gospodarstvu za koje smatramo da imaju potencijal razvoja", stoji u odgovoru koji je potpisao Damir Spudić, direktor financija ENNA grupe, navodi dnevnik.

U Fortenova grupi su Jutarnjem, pak, rekli da ne mogu komentirati vlasnička preslagivanja. Već su neko vrijeme kružile glasine da PPD okrupnjava svoj udio u Fortenova grupi, ali ovo je sada i službena potvrda tih informacija.To je prva velika vlasnička transakcija u tom koncernu nakon nagodbe vjerovnika Agrokora, a vlasnička struktura Fortenova grupe prije ovih transakcija govorila je kako ruska Sberbank ima 39 posto udjela, ruska banka VTB trži 7,5 posto udjela, "imatelji obveznica", koje predvodi fond Knighthe ad Capital Management iz SAD-a, drže 24,9 posto vlasništva, a slijede ih domaće financijske institucije, ponovno pretežito banke poput Zagrebačke banke i Erstea, koje imaju 15,3 posto udjela, od čega Zagrebačka banka 2,9 posto.

Na kraju su bili dobavljači koji zajedno drže 4,7 posto vlasništva, a medu njima najveće pojedinačne udjele imaju Adris grupa (1,4 posto), Franck (1,3 posto) te Saponija i Sokol Marić, svaki s po 0,6 posto udjela u novom Agrokoru.Navodno je ENNA grupa kupovala dionice baš od malih dobavljača, poput Francka i nekih banaka, a zasad je teško spekulirati zbog čegaje PPD krenuo u okrupnjavanje portfelja u Fortenova grupi, donosi Jutarnji list.

Farmaceutska industrijaZAGREB, 27. ožujka 2024. (Hina) - Hrvatska farmaceutska industrija, uz regulatornu podršku, može zauzeti važno mjesto na europskoj razini i pružiti veću sigurnost u opskrbi lijekovima, istaknuto je u srijedu na konferenciji posvećenoj održivosti domaće industrije generičkih i biosličnih lijekova.

BRUXELLES, 27. ožujka 2024. (Hina) - Kohezijska politika Europske unije pridonijet će rastu hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za osam posto do kraja 2030. godine, objavila je u srijedu Komisija u svom izvješću o koheziji.

FRANKFURT, 27. ožujka 2024. (Hina/dpa) - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i moćni sindikat Verdi postigli su sporazum o plaćama i uvjetima rada te je u posljednji tren izbjegnut štrajk uoči Uskrsa.

ZAGREB, 26. ožujka 2024. (Hina) - Rimac Energy, koji se bavi naprednim sustavima za pohranu energije iz baterija (BESS), izvijestio je u utorak da je otvorio novi pogon od 1.850 četvornih metara u Witneyu, u britanskoj pokrajini Oxfordshire, za smještaj svog brzorastućeg tima u Ujedinjenom Kraljevstvu.

ZAGREB, 26. ožujka 2024. (Hina) - Tvrtka Flexway Adriatic sa sjedištem u Zagrebu, u vlasništvu Flexwaya DMCC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata izvijestila je danas o nastanku obveze za preuzimanjem požeške konditorske industrije Zvečevo, nakon što je kupnjom od Zdravka Alvira stekla 213.167 redovnih dionica serije A i 74.562 redovne dionice serije B, što predstavlja 75,25 posto temeljnog kapitala.