17.01.2020 07:15
ZAGREB, 16. siječnja 2020. (Hina) - Trgovački sud u Osijeku otvorio je predstečajni postupak nad Esseker grupom, tvrtkom poduzetnika Alexandera Hrkača koja je kao predmet poslovanja registrirala više od 200 djelatnosti, a odnedavno joj je blokiran račun zbog ovrhe na temelju rješenja Porezne uprave i neplaćenih 1,46 milijuna kuna.
Otvaranje predstečajnog postupka zatražio je sam dužnik, a sudskim rješenjem pozvani su vjerovnici Esseker grupe da u zakonski predviđenim rokovima prijave sve svoje tražbine koje će se ispitati na ročištu zakazanom 7. svibnja.

Esseker grupa je tvrtka registrirana kao d.o.o. za trgovinu i usluge s temeljnim kapitalom od 32,9 milijuna kuna, a kao predmet poslovanja u sudskom registru istaknuto je više od 200 djelatnosti. Od proizvodnje hrane i pića, poslovanja nekretninama, proizvodnje i trgovine električnom energijom, oplođivanja životinja i vođenja ZOO-a pa preko promidžbe, javnog informiranja, djelatnosti radija i televizije sve do proizvodnje pesticida, sirovog željeza, igračaka, parnih kotlova, ali i otkupa potraživanja, savjetovanja i pružanja usluga s dodanom vrijednosti.

Direktor Esseker grupe je Alexander Hrkač, poduzetnik koji je u medijima prozvan kontroverznim osječkim brokerom jer je, kako navodi Jutarnji list, 2006. kompanija Vrijednosnice iz Osijeka kojoj je bio na čelu, izgubila dozvolu za trgovanje na Zagrebačkoj burzi. Zbog nezakonitog trgovanja dionicama navodno je bio kažnjen i u BiH.Prema podacima iz sudskog registra, Hrkač je bio ili jest član uprave ili nadzornih odbora 11 društava među kojima su i Europlantaža, tvrtka za proizvodnju hrane i trgovinu te Opeka trade kojoj je bio ovlašteni zastupnik do prošlog tjedna i koja u registru, kao i Esseker grupa, ima registriranih preko 200 djelatnosti.

Kako je objavio Jutarnji list, Hrkač je 2016. na listi najbogatijih Hrvata bio 14.S druge strane, Hrkač je u priloženom planu restrukturiranja Esseker grupe naveo kako "dužnik ima ne samo kapital, nego i imovinu značajno veće vrijednosti od ukupnih obveza". Stoga, ističe kako nije upitna mogućost daljnjeg održivog poslovanja. U planu restrukturiranja Hrkač zaključuje da je razlog trenutne nesposobnosti za plaćanje "isključivo pljenidba novčanih sredstava od strane Ministarstva financija" u iznosu od 1.46 milijuna kuna.

Farmaceutska industrijaZAGREB, 27. ožujka 2024. (Hina) - Hrvatska farmaceutska industrija, uz regulatornu podršku, može zauzeti važno mjesto na europskoj razini i pružiti veću sigurnost u opskrbi lijekovima, istaknuto je u srijedu na konferenciji posvećenoj održivosti domaće industrije generičkih i biosličnih lijekova.

BRUXELLES, 27. ožujka 2024. (Hina) - Kohezijska politika Europske unije pridonijet će rastu hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za osam posto do kraja 2030. godine, objavila je u srijedu Komisija u svom izvješću o koheziji.

FRANKFURT, 27. ožujka 2024. (Hina/dpa) - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i moćni sindikat Verdi postigli su sporazum o plaćama i uvjetima rada te je u posljednji tren izbjegnut štrajk uoči Uskrsa.

ZAGREB, 26. ožujka 2024. (Hina) - Rimac Energy, koji se bavi naprednim sustavima za pohranu energije iz baterija (BESS), izvijestio je u utorak da je otvorio novi pogon od 1.850 četvornih metara u Witneyu, u britanskoj pokrajini Oxfordshire, za smještaj svog brzorastućeg tima u Ujedinjenom Kraljevstvu.

ZAGREB, 26. ožujka 2024. (Hina) - Tvrtka Flexway Adriatic sa sjedištem u Zagrebu, u vlasništvu Flexwaya DMCC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata izvijestila je danas o nastanku obveze za preuzimanjem požeške konditorske industrije Zvečevo, nakon što je kupnjom od Zdravka Alvira stekla 213.167 redovnih dionica serije A i 74.562 redovne dionice serije B, što predstavlja 75,25 posto temeljnog kapitala.