09.01.2020 07:00
LJUBLJANA, 8. siječnja 2020. (Hina) - Nakon što je lani kupila slovensku  SKB banku, bivšu podružnicu francuske Societe Generale, mađarska bankarska grupacija OTP planira daljnje širenje na slovenskom financijskom tržištu, na kojemu želi dostići više od četvrtine udjela, kazao je u srijedu u Ljubljani direktor OTP-a Sandor Csanyi.
Na konferenciji za novinare Csanyi je potvrdio interes OTP-a da dosegne od 25 do 30 posto udjela na slovenskom bankarskom tržištu, bilo organskim rastom, bilo preuzimanjem drugih banaka. U 2018. godini udio OTP-a na slovenskom tržištu po ukupnoj imovini iznosio je osam posto, a tržišni udio NLB-a kao najveće banke u zemlji gotovo 23 posto.

Kako je Csanyi istaknuo, ulazak na slovensko tržište bila je dugogodišnja želja OTP-a, koji je ranije neuspješno konkurirao na tenderima za preuzimanje više banaka u vlasništvu države. Sredinom 2019. godine, za iznos koji nije objavljen, OTP je od francuske banke Societe Generale kupio SKB banku, koja je tada imala oko 9 posto udjela na slovenskom financijskom tržištu i čija je knjigovodstvena vrijednost tada iznosila oko 600 milijuna eura.

OTP  je vrlo aktivan na području projektnog financiranja, a tako će djelovati i u Sloveniji. S tim u vezi, Csanyi je potvrdio da će tvrtka za ulaganje u nekretnine unutar mađarske grupe uložiti u privatni dio projekta Emonika, koji obuhvaća gradnju nove željezničke postaje s hotelom i trgovačkim centrom u Ljubljani. Nada se da će ulaganje u projekt, koji zbog raznih komplikacija nije realiziran više od desetljeća, započeti ove godine."Mogli bismo investirati i u javne projekte infrastrukture ako bi se za to ukazala prigoda", rekao je  Csany.

ZAGREB, 6. kolovoza 2020. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su indeksi porasli, uz i dalje skromnu razinu prometa, a u fokusu investitora bila je dionica Valamar Rivijere, jedina s milijunskim prometom. 

VATIKAN, 6. kolovoza 2020. (Hina/Reuters) - Papa Franjo imenovao je u četvrtak šest žena u vijeće koje nadzire vatikanske financije, a među njima je i Leslie Jane Ferrar, bivša rizničarka princa Charlesa.

ZAGREB, 6. kolovoza 2020. (Hina) - Među investicijskim fondovima, prema podacima HRPORTFOLIO-a, i u utorak su 04. kolovoza, 2. radni dan za redom, dobitnici bili u većini. Naime, čak su 82 investicijska fonda ili 93,18 posto bilježila dobitke, dok ih je tek 6 ili 6,82 posto bilježilo gubitke. 

ZAGREB, 6. kolovoza 2020. (Hina) - Pad konkurentnosti hrvatske prehrambene industrije treba na vrijeme zaustaviti jakim mjerama, ulaganjima u razvoj novih proizvoda i inovacije te poboljšanjem investicijske klime, ističe se u analizi konzultantske tvrtke Smarter objavljenoj u četvrtak.

ZAGREB, 6. kolovoza 2020. (Hina) - Proizvođači piva u Hrvatskoj prošle su godine ostvarili 2,3 milijarde kuna ukupnih prihoda i ostvarili konsolidiranu dobit od 284,4 milijuna kuna, ili 17,8 posto manju u odnosu na 2018. godinu, objavila je Financijska agencija (Fina).