09.01.2020 07:00
LJUBLJANA, 8. siječnja 2020. (Hina) - Nakon što je lani kupila slovensku  SKB banku, bivšu podružnicu francuske Societe Generale, mađarska bankarska grupacija OTP planira daljnje širenje na slovenskom financijskom tržištu, na kojemu želi dostići više od četvrtine udjela, kazao je u srijedu u Ljubljani direktor OTP-a Sandor Csanyi.
Na konferenciji za novinare Csanyi je potvrdio interes OTP-a da dosegne od 25 do 30 posto udjela na slovenskom bankarskom tržištu, bilo organskim rastom, bilo preuzimanjem drugih banaka. U 2018. godini udio OTP-a na slovenskom tržištu po ukupnoj imovini iznosio je osam posto, a tržišni udio NLB-a kao najveće banke u zemlji gotovo 23 posto.

Kako je Csanyi istaknuo, ulazak na slovensko tržište bila je dugogodišnja želja OTP-a, koji je ranije neuspješno konkurirao na tenderima za preuzimanje više banaka u vlasništvu države. Sredinom 2019. godine, za iznos koji nije objavljen, OTP je od francuske banke Societe Generale kupio SKB banku, koja je tada imala oko 9 posto udjela na slovenskom financijskom tržištu i čija je knjigovodstvena vrijednost tada iznosila oko 600 milijuna eura.

OTP  je vrlo aktivan na području projektnog financiranja, a tako će djelovati i u Sloveniji. S tim u vezi, Csanyi je potvrdio da će tvrtka za ulaganje u nekretnine unutar mađarske grupe uložiti u privatni dio projekta Emonika, koji obuhvaća gradnju nove željezničke postaje s hotelom i trgovačkim centrom u Ljubljani. Nada se da će ulaganje u projekt, koji zbog raznih komplikacija nije realiziran više od desetljeća, započeti ove godine."Mogli bismo investirati i u javne projekte infrastrukture ako bi se za to ukazala prigoda", rekao je  Csany.

ZAGREB, 22. siječnja 2020. (Hina) - "Ovo nije nužno kraj brodogradnje u Puli", izjavio je u srijedu ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat komentirajući ročište na Trgovačkom sudu u Pazinu na kojem je skupština vjerovnika odlučila da Uljanik d.d. nema uvjete za nastavak poslovanja i ide u likvidaciju. 

LONDON, 21. siječnja 2020. (Hina/Reuters) - Pučka pravobraniteljica Europske unije objavila je u utorak da je pokrenula istragu o prijelazu nekadašnjeg direktora Europske agencije za banke (EBA) u utjecajnu bankarsku lobističku udrugu.

PULA, 20. siječnja 2020. (Hina) - Dva dana prije Skupštine vjerovnika Uljanika d.d. u stečaju, na kojoj bi trebalo odlučiti hoće li se u Puli graditi brodovi, predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac vjeruje da će Vlada, kao najveći vjerovnik, ipak donijeti odluku koja će zadovoljiti radnike i sve u Istri da se u Puli nastavi brodogradnja.

ZAGREB, 20. siječnja 2020. (Hina) - Obvezni mirovinski fondovi, koji upravljaju mirovinskom štednjom više od dva milijuna hrvatskih građana i imovinom od gotovo 112 milijardi kuna, u 2019. ostvarili su iznadprosječne rezultate, istaknuli su u ponedjeljak predstavnici Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO).

ZAGREB, 18. siječnja 2020. (Hina) - Prvo plinarsko društvo, odnosno njihov koncern Energia naturalis (ENNA grupa), čiji je vlasnik i predsjednik Uprave Pavao Vujnovac, otkupilo je 6 posto Fortenova grupe od malih dioničara Agrokora, piše u subotu Jutarnji list, pozivajući se na neslužbenu informaciju Bloomberga koju su dnevniku potvrdili u ENNA grupi.