14.09.2020 15:18

Ministarstvo financija je putem platforme e-savjetovanje najavilo očekivane izmjene zakona u poreznom sustavu Republike Hrvatske. Najveće promjene se očekuju u sustavu poreza na dodanu vrijednost, poreza na dohodak i poreza na dobit.

REPUBLIKA HRVATSKA

Porezna reforma

Ministarstvo financija je putem platforme esavjetovanje najavilo očekivane izmjene zakona u poreznom sustavu Republike Hrvatske. Najveće promjene se očekuju u nekoliko Zakona:

  • Najavljene izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost
  • Najavljene izmjene Zakona o porezu na dohodak
  • Najavljene izmjene Zakona o porezu na dobit
  • Najavljene izmjene Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom
  • Najavljene izmjene Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona

Međunarodni porezni ugovori

  • Prijedlog nacrta Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između SAD i Republike Hrvatske

Mišljenja Porezne uprave

  • Oporezivanje primitaka člana uprave koji nije u radnom odnosu
  • Tretman potpora Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kod izračuna podjele pretporeza

 

EUROPSKA UNIJA

Prijedlog poreznog paketa reformi Europske Komisije

Više o poreznim novostima pročitajte u dokumentu.


mazars

Od početka financijske krize 2008. zbog udjela loših kredita koji se donedavno neprestano povećavao pogoršale su se tržišne percepcije europskog bankarskog sektora u cjelini, što je dovelo do negativnih vanjskih učinaka za cijeli EU.

OPEC
10.09.2020 08:17

Organizacija zemalja izvoznica nafte - OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) ove godine slavi šezdesetu obljetnicu postojanja. Autor u članku prikazuje povijest i strukturu ove organizacije.

INSOLV-INFO, u suradnji s Mazars Grupom, specijaliziranom u područjima revizije, savjetovanja i računovodstva, donosi Vam INTERAKTIVNI MODULARNI DOGAĐAJAnaliza poslovanja poduzeća – kako razumjeti business na temelju financijskih izvještaja

Europski fond za prilagodbu globalizaciji posebni je fond Europske unije namijenjen za ublažavanje posljedica globalizacije odnosno njenog utjecaja na radnike. Svakodnevno i u sve većoj mjeri možemo pratiti kako tehnologija mijenja način rada, što dovodi do otpuštanja velikog broja radnika. Slični programi postoje i u drugim zemljama, poput SAD-a i Južne Koreje. Za razliku od EU programa, američki i korejski također pružaju pomoć firmama, a ne samo radnicima ili poljoprivrednicima.

Odlukom Suda Europske unije od 16. srpnja 2020. godine u slučaju poznatom pod nazivom Schrems II (C-311/18), stavljen je van snage EU-US Privacy Shield, sporazum Europske komisije i američkog Ministarstva trgovine o zaštiti osobnih podataka koji se iz EU-a prenose u SAD.