03.05.2024 09:10
BRUXELLES, 2. svibnja 2024. (Hina/Reuters) - Air France, njegov nizozemski ogranak KLM i Lufthansin Brusells Airlines potvrdili su u četvrtak da istragu Europske komisije o zelenom marketingu, koji putnike pokušava uvjeriti da su aviokompanije ublažile utjecaj letova na okoliš.

Europska komisija objavila je u utorak da je sa skupinom europskih regulatora za zaštitu potrošača pokrenula istragu kako bi utvrdili je li 20 avioprijevoznika obmanjivalo putnike neutemeljenim tvrdnjama o ekološkim posljedicama letova.

EK je istragu pokrenuo u suradnji s regulatorima Belgije, Nizozemske, Norveške i Španjolske, ali glasnogovornik nije želio navesti koji su avioprijevoznici pod povećalom, uz obrazloženje da je provjera tek u preliminarnoj fazi. Zrakoplovne kompanije moraju jasno navesti u kojoj se mjeri tvrdnje da se emisije ugljičnog dioksida iz letova mogu 'amortizirati' klimatskim projektima i upotrebom održivih goriva mogu potkrijepiti konkretnim znanstvenim dokazima, upozorio je Bruxelles.

"Ako želimo odgovorne potrošače, moramo im pružiti točne informacije... Oni zaslužuju točne i znanstvene odgovore, a ne nejasne ili lažne tvrdnje", navela je povjerenica EU za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova u izjavi.

"Air France potvrđuje da je primio pismo Europske komisije. Kompanija ga trenutno analizira i proučit će koje korake sada mora poduzeti", rekao je glasnogovornik francuskog avioprijevoznika. Grupa Lufthansa istaknula je u priopćenju da ozbiljno shvaća svaki prigovor i pozorno ga analizira. Glasnogovornik KLM-a također je potvrdio da su dobili pismo Komisije.

Udruga prijevoznika Airlines za Europu (A4E) istaknula je u izjavi da joj je poznato da su jasne informacije o održivosti važne, napominjući ipak da se propisi u EU trenutno "uvelike razlikuju od zemlje do zemlje i da su još u fazi izrade". Imena ostalih prijevoznika pod istragom zasada nisu poznata.

InflacijaZAGREB, 17. svibnja 2024. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u travnju 3,7 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najniža stopa inflacije od rujna 2021. godine.

ZAGREB, 17. svibnja 2024. (Hina) - Ericsson Nikola Tesla u petak je izvijestio da je sklopio nove poslove vrijedne 11 milijuna eura, a riječ je o proširenju i modernizaciji komunikacijskih mreža i digitalnoj transformaciji.

ZADAR/ZAGREB, 16. svibnja 2024. (Hina) - Tržište nekretnina je ušlo u novi ciklus, obilježenom usporavanjem koje se ogleda prije svega u padu prometa nekretninama, rečeno je u četvrtak na otvaranju 37.

ZAGREB, 15. svibnja 2024. (Hina) - Hrvatska narodna banka (HNB) procjenjuje da bi realni BDP u Hrvatskoj u prvom tromjesečju mogao porasti za jedan posto u odnosu na zadnje tromjesečje 2023. godine, dok bi na godišnjoj razini rast mogao iznositi 3,9 posto.

SAN FRANCISCO, 15. svibnja 2024. (Hina/Reuters) - Neprofitna organizacija za zaštitu okoliša Environmental Democracy  tužila je proizvođača električnih automobila Teslu, da je stotinama puta prekršio savezni Zakon o čistom zraku dozvoljavajući tvornici u kalifornijskom Fremontu štetne misije iz lakirnice.